Gå till huvudinnehåll

Tandense i Klippan

Avancerad teknik förenklar vardagen på Tandense i Klippan

För tandläkare Pirooz Tolooei Pooya har det alltid varit viktigt att arbeta med den senaste digitala tekniken. Det finns flera skäl till det. Hans klinik Tandense i Klippan är försedd med avancerad utrustning som sin komplexitet till trots skapar en stor enkelhet i det dagliga arbetet.

Tandläkare Pirooz Tolooei Pooya och tandhygienist Lejla Dedovic

På Tandense tycker man om att göra saker själv. Med hjälp av Planmecas Fit paket, bland annat bestående av den intraorala skannern Emerald S, fräsmaskinen PlanMill 30s, brännugn och Planmeca Creo C5 3D-skrivare kan personalen göra egna keramkronor.

– Det har stor betydelse för oss, berättar Pirooz. Det går mycket fortare, kostnadsmässigt är det billigare jämfört med att skicka till labbet och man ser resultat direkt i munnen. Vi designar kronan på skärmen och trycker på knappen och skickar designen till fräsmaskinen som formar kronan från ett keramblock på ungefär 20 minuter.

Med den intraorala skannern Planmeca Emerald S kan kliniken generera digitala avtryck på ett sätt som man inte skulle kunna med traditionella metoder. Den är snabb och ger exakta resultat, vilket underlättar både för utövaren och för patienten som slipper en obekväm och utdragen process.

Pirooz-emerald-compacticlassic-webb.jpg

– Med CAD/CAM ser du direkt om något blivit fel och kan justera det med detsamma, vilket sparar mycket tid, säger Pirooz. Dessutom är det en stor miljövinst. Tänk på hur mycket avtrycksmaterial och plast man slänger. Och transporten som tillkommer till och från labbet.

Visst är det en viss inlärningskurva, men så är det med allt och vem som helst kan lära sig att använda den nya tekniken. Pirooz menar att det handlar om att våga.

– När man vågar och kommer upp i fart med den moderna, digitala tekniken så är det väldigt enkelt. Jag har en sköterska som skannar på 5–10 minuter. Det ger en tidsvinst, ökade intäkter och det innebär inte minst en lättnad för patienten att det går så fort.

Pirooz-PlanMill30S-webb.jpg
Pirooz skapar en krona med hjälp av fräsmaskinen PlanMill 30 S

Pirooz har drömt om att öppna en egen klinik med flera anställda ända sedan första dagen som legitimerad tandläkare. Han blev färdigutbildad i Iran för snart 20 år sedan och har arbetat i Sverige, både i privat och offentlig regi, sedan 2015. Det var i våras som drömmen blev verklighet och Pirooz slog upp dörrarna till sin egen tandvårdsklinik.

Varför var det så viktigt för dig att starta eget?

– Jag ville satsa på en klinik som är mycket modern och använda den mest moderna teknik som finns. Den visionen är svår att nå om man jobbar för någon annan. Jag ville styra över mina egna inköp och använda den utrustning och de verktyg som jag anser är bäst.

För att fatta beslut kring vilken leverantör han skulle välja gjorde Pirooz ett gediget arbete där många representanter från olika tillverkare övervägdes. Till slut landade han i att Plandent erbjuder den avancerade utrustning som bäst passade klinikens koncept med digitalisering.

– Den viktigaste faktorn vid val av leverantör är kvalitet, kvalitet, kvalitet. Sedan är det också viktigt med bra priser och god service.

Helhetsleverantör

Plandent är helhetsleverantör till kliniken och har levererat utrustning till behandlingsrummen, sterilen, maskinrummet och röntgenrummet, bland annat en CBCT-röntgen Planmeca ProMax 3D Classic. Förbrukningsbeställningarna behandlas genom Plandents lagerhanteringssystem PlanOrder.

Tandenses tre behandlingsrum är utrustade med bland annat uniten Planmeca Compact i Classic, intraoral röntgen Planmeca ProX tillsammans med Planmeca ProSensor HD. Där finns även en intraoral kamera, Planmeca Somia, implantatmotorn MX-i, Morita endodontimotor med inbyggd apexlokalisator installerad på bryggan.

Lejla-behandlingsrummet-webb.jpg

Har det varit värt investeringarna?

– Absolut!

Hur ser du på framtiden – vad har du för drömmar och visioner nu när kliniken har blivit verklighet?

– Snart kommer vi att börja med guidad implantatbehandling. Där är det också digital avtrycksskanning som gäller. Man undviker då alla slumpmässiga problem som man har under kirurgin. Hela processen är planerad i förväg i bildbehandlingsprogrammet Planmeca Romexis. Designen skickas sedan till ett labb som i sin tur skickar en färdig guide till kirurgin. Detta gör proceduren mycket mer patientsäker. Jag har också beställt en kariesdetektor, som jag väntar på nu.

Pirooz vill fortsätta på inlärningskurvan och behärska systemen fullt ut – bli bättre och bättre.

– Och sen vill jag såklart hela tiden hålla mig uppdaterad och följa med i den senaste digitala utvecklingen, tillägger Pirooz.